Wat?

Wat is het speelplein?

Dat is eigenlijk heel simpel: het speelplein, dat is spelen!

Met een groep enthousiaste jonge vrijwilligers steken wij elke zomervakantie een aantal weken lang een speelpleinwerking in elkaar waar we samen met de kinderen zullen lachen, knutselen, gek doen, bouwen, schminken, zingen, verkleden, springen, dansen, klimmen, verstoppen, verven, … .

Zo willen wij aan kinderen & jongeren een zomervakantie geven die ze verdienen!

Vakantie? Op het speelplein!

oudershow_buiging

meer: activiteiten | dagoverzicht

Speelplein, dat is … SPELEN

Onze animatoren zijn speciaal getraind om verschillende soorten spelletjes in allerlei vormen in elkaar te steken. Tijdens de vele uren voorbereiding van de leiding worden nieuwe spelletjes uitgedokterd of klassieke spelen in een nieuwe kleedje gestoken. Bij deze spelen is er steeds aandacht voor de leeftijd van de kinderen en de veiligheid van het spel. Met veel enthousiasme toveren we ons speelplein om tot een oase van spelen waar kinderen centraal staan. Hun lach is onze kwaliteitstoets.

Wat voor activiteiten doen wij zoal?

SPEELPLEIN SPELLETJES
Elke voormiddag wordt iedereen opgedeeld in leeftijdsgroepen. Hier worden spelletjes gespeeld in groep die voorbereid zijn door de animatoren. Dit kunnen spelletjes uit de klassieke doos zijn zoals tikkertje, trefbal, verstoppertje, 123piano, … Maar er kunnen ook hele nieuwe spelletjes gespeeld worden. Soms trekken we wel eens doorheen de straten op tocht, een stadsspel of een fantasierijk bosspel en hoe warmer het weer, hoe sneller de waterspelen zullen worden bovengehaald!

Kortom, een diversiteit aan spelletjes zoals je die alleen op een speelplein vindt.

VRIJ SPEL
Elke middag, nadat we samen onze boterhammen hebben opgegeten is er een uurtje vrij spel voorzien. De kinderen mogen dan op ons terrein vrij voetballen, in de zandbak spelen, rondhangen, insecten vangen, gek doen, dansen, tikkertje spelen, roepen, dollen, … .
Een groot deel van ons spelmateriaal kan gebruikt worden tijdens het virj spel. Onze animatoren verdelen zich in twee groepen en wisselen elkaar af. Eén groep kan een wel verdiende pauze nemen en de andere groep verspreid zich over het terrein en gaat gewoon mee spelen met de kinderen.

Het is ook niet vreemd dat tijdens dit vrij spel er één of meerder gekke figuren even komen meedoen. In speelpleintermen noemen we dat ‘flitsen’.

THEMA
Elke week wordt de werking in een thema gestoken. De gekste fantasiefiguren die je maar kan bedenken komen dan een week lang logeren op ons speelplein. Elke dag nemen ze de kinderen mee in een nieuw avontuur.

De namiddag wordt altijd met dit thema ingekleed. We starten met het thema-toneel in de tent en erna wordt een groot themaspel gespeeld.

KEUZE-ACTIVITEIT
Op het einde van de dag worden er nog altijd drie verschillende activiteiten aangeboden aan iedereen. Een actief spel om de laatste energie er nog eens uit te gooien. Een passief spel om eens lekker rustig aan te doen en een creatieve activiteit om onze dromen te kunnen uiten…
De kleuters hebben meestal een eigen activiteit. De andere kinderen kunnen vrij kiezen met wat ze mee doen.

GROEPSSPEL
Regelmatig worden de keuze-activiteiten vervangen door één groot spel dat met iedereen gespeeld wordt.

 

BIJZONDERE ACTIVITEITEN EN UITSTAPPEN
Minimaal één keer per week proberen we een bijzondere activiteit of uitstap te doen. Traditioneel zijn dit zwemmen, een speeltuin uitstap en onze oudershow.

Van deze activiteiten houden we je altijd op de hoogte via een briefje, maar je kan alles ook terugvinden op de pagina ‘Wanneer?’ bij het weekoverzicht

 

 

 

 

Hoe ziet een speelpleindag eruit?

Hieronder vindt je een doorsnee dagverloop van een speelpleindag op ons speelplein.

10u00 | Inschrijven
1e maal = algemene inschrijving
vanaf 2e maal = rechtstreeks naar jouw leeftijdsgroep gaan

10u15 | Dagopwarmer
We beginnen de dag altijd gezamenlijk in onze tent.

10u30 | Leeftijdsgroepen
De kinderen mogen elk naar hun leeftijdsgroep voor spelletjes….

12u00 | Middag
Na opnieuw met iedereen in de tent te verzamelen wordt de middagpauze afgeblazen…
We eten onze boterhammen op in de leeftijdsgroepen, iedere groep heeft zijn plekje…

12u30 | Vrij spel
De kinderen kunnen even lekker doen waar ze zin in hebben…

publiek_200913u30 | Thema-toneel
Verzamelen geblazen in de tent want hoog bezoek van onze themafiguren!

13u45 | Thema-spel
Er wordt een groot themaspel gespeeld met alle kinderen.

15u30 | Vieruurtje
Even een drankje en een versnapering om het laatste stukje van de dag ook nog voluit te gaan!

16u00 | Keuze-activiteit
Er worden drie verschillende activiteiten in elkaar gestoken waaruit te kinderen mogen kiezen: Actief – Passief – Creatief. Op het einde van de week wordt het keuzespel vervangen door een groepsspel uit de klassieke speelpleindoos!

kusje200916u50 | Afscheid
Voor we vertrekken, mogen we niet vergeten om afscheid te nemen.
Dat doen we elke dag op een leuke manier in de tent.

17u00 | EINDE

speelplein de Speelpeer vzw © 2019
constructed by moon306.be | hosted by wuytens.net